Подрібнення ЗА та ПРОТИ

Подрібнення ЗА та ПРОТИ

Високий рівень інтенсифікації сільськогосподарського виробництва в усьому світі і тенденції до зниження цін на сільськогосподарську продукцію на світових ринках змушує українських аграріїв підвищувати ефективність сільськогосподарського виробництва за рахунок вдосконалення технології вирощування культур. Дані тенденції стимулюють аграріїв до підтримки високого рівня конкурентоспроможного виробництва в Україні і пошуку способів зменшення виробничих витрат.
Одним з факторів, що істотно впливають на ефективність сільськогосподарського виробництва є родючість грунту. На що в свою чергу впливає технологія виробництва (при високому рівні агротехніки можливо забезпечити високий рівень продуктивності низькородючих грунтів), рівень внесення добрив (органічних і мінеральних), рівень підготовки пожнивних залишків (управління пожнивними залишками робить їх високоякісним органічним добривом).
У цій статті ми поговоримо про рослинні рештки, їх вплив на ефективність сільгосп виробництва, і машини, які здатні якісно подрібнити і розподілити їх.
Так чому ж потрібно подрібнювати рослинні залишки?
Відповідь на це питання криється в ряді переваг, котрі мають рослинні рештки і їх вплив на ефективність сільськогосподарського виробництва.
1. Подрібнені і зароблені рештки збільшують надходження в грунт органічних речовин, що позитивно позначається на утворенні гумусу (так за деякими даними 3 т пшеничної соломи дорівнюють 1 т гною).
2. Мульча, зменшує втрати вологи з ґрунту.
3. Шар мульчі перешкоджає водній та вітровій ерозії грунту.

Найкращі умови для розкладання пожнивних решток в осінньо-зимовий період забезпечуються при подрібненні їх на відрізки довжиною 5-10 см. При такому ступені подрібнення процес мінералізації частинок до їх повного розкладання в порівнянні з неподрібненими залишками прискорюється в 7-8 разів, скорочуючись з двох років до 90-100 днів.
Крім цього, спосіб боротьби з рослинними рештками шляхом спалювання — варварський по відношенню до тисячолітнього процесу грунтоутворення.
У процесі збирання сільгосп культур кожен аграрій стоїть перед вибором способу збирання і подальшої підготовки грунту під посів.
Для цього є ряд варіантом збирання культур:
1. Пряме комбайнування з подрібненням соломи (максимально низький зріз і подрібнення соломи з її розкиданням). Для зернових культур рівень зрізу повинен бути в межах 10-20 см, для кукурудзи і соняшнику — не більше 15-25 см. Так, при традиційній і мінімальній технологіях висота стерні повинна бути максимально низькою, але це на пряму впливає на швидкість збирання, що в свою чергу вимагає залучення більшої кількості дорогої зернозбиральної техніки. При нульовій технології зріз можна залишати більш високим для подальшого снігозатримання і боротьби з вітрової ерозією.
Переваги: — жнивування, подрібнення і розкидання соломи проводиться за одну технологічну опереацію (крім збирання соняшника — технологія не дозволяє подрібнити стебла в процесі збирання);
Недоліки: — уповільнення процесу збирання (низький зріз, високе навантаження на комбайн, подрібнення соломи),
— Висока собівартість збирання — збільшення кількості комбайнів для збирання в оптимальні терміни,
— Перевитрата палива на гектар,
— Погіршення якості зерна при нерівномірному дозріванні посівів або в умовах вологих сезонів.
2. Пряме комбайнування без подрібнення і з високим зрізом (максимально високий зріз без подрібнення соломи або з подрібненням). Особливо актуально при збиранні ріпаку — при вологому стеблі, соняшнику — для мінімізації втрат, кукурудзи — при високому стеблі.
Переваги: — висока швидкість — один з найважливіших показників впливає на економіку підприємства (відключений подрібнювач соломи в комбайні збільшує швидкість збирання до 25% і зменшує ймовірність поломки комбайна)
— Оптимальна кількість задіяної дорогої зернозбиральної техніки (дозволяє використовувати замість 5 комбайнів — 4 і один подрібнювач в агрегаті з трактором — економія на покупці і експлуатації одного комбайна становить 120-300 тис.євро, в той же час як вартість подрібнювача 10-30 тис.євро )
— Якісне подрібнення та розподіл рослинних решток по полю (важливим критерієм посилення життєдіяльності аеробних бактерій є ступінь подрібнення і рівномірного розподілу рослинних решток)
— Подрібнення можливо здійснювати в будь-яких погодних умовах (аж до снігу на полях при пізньому збиранні кукурудзи)
Недоліки: — дві технологічні операції.
На українському ринку присутні різні типи машин для подрібнення, розподілу і заробки в грунт сидератів, а також рослинних решток. Вони розподіляються за принципом дії:

  • машини з робочими органами пасивного дії (дискові борони, штригеля);
  • машини з робочими органами активної дії (ґрунтообробні фрези і подрібнювачі).

Дискові борони (фото) є найбільш поширеними знаряддями по обробці foto-1

грунту, подрібнення і розподілу рослинних решток на українському ринку. Вони використовуються в різних грунтово-кліматичних зонах України (від посушливих південних регіонів до вологих північних). Великий перелік виробників (Quivogne, Kello-Bilt, Kuhn, … ..), велика різноманітність конструкцій і комплектацій (різні діаметри, форми дисків, різноманітні котки і ширини захвату).
Переваги: — Дані знаряддя добре справляються з поставленим завданням з подрібнення рослинних решток, але вимагають здійснення даної операції в 2-3 сліду (що погіршує економіку).
Недоліки: — Дані машини погано розподіляють залишки по полю і безсилі перед валками соломи.

Штригельні борони (фото) високопродуктивні, широкозахватні машини

strigel-new

для закриття весняної та осінньої вологи, розподілу подрібнених рослинних решток. Вони також використовуються при догляді за посівами. На ринку представлені такими виробниками як (Agrokraft, Hatzenbihler, Unia, … ..).
Переваги: — Велика ширина захоплення, — малий клас тракторів для агрегатування, — можливість роботи по посівам, — хороший рівень розподілу рослинних решток по полю
Недоліки: — поверхнева обробка, — погано працює з валками соломи

Грунтові фрези (фото) є поширеними знаряддями в господарствах

freza

з такою спеціалізацією як овочівництво, буряківництво, картоплярство. Вони не використовуються в господарствах з великими масивами сільгоспкультур (зернові, ріпак, соняшник, кукурудза, …) Великий перелік виробників (Quivogne, Amazone, Kuhn, … ..), велика різноманітність конструкцій і комплектацій.
Переваги: — високий рівень подрібнення і змішування залишків з ґрунтом.
Недоліки: — потреба в потужних тракторах і як наслідок високі витрати на обробку одиниці площі.

Подрібнювачі пожнивних решток призначені для скошування і подрібнення надземної частини рослин: стерні, пожнивних залишків кукурудзи, соняшнику, сої, сидератів та інших сільськогосподарських культур. Є найбільш поширеними знаряддями з подрібнення рослинних решток на ринку України. Вони використовуються в різних грунтово-кліматичних зонах України (від посушливих південних регіонів до вологих північних). Великий перелік виробників (Schulte, Quivogne, Kuhn, … ..), велика різноманітність конструкцій і комплектацій.
Залежно від виробника, подрібнювачі бувають з горизонтальною (фото)quivogne

 і вертикальною віссю обертання (фото)

fx-318-4

Вони забезпечують якісне подрібнення і рівномірний розподіл рослинних решток, на поверхні грунту.
Мульчувачі з горизонтальною віссю представлені на ринку такими виробниками як Quivogne, Kuhn, Маschio Gaspardo. Конструкційно дані машини схожі між собою, мають ширину захвату – від 2 до 8 м і мають ряд переваг та недоліків
Переваги: — відносна дешевизна
Недоліки: — відсутність можливості копіювання поверхні поля (сплошний вал на всю довжину машини), — потреба в заміні всіх робочих органів в залежності від виду решток, котрі подрібнюються, — необхідність заміни всіх робочих органів у випадку пошкодження ряду ножів; — потреба в більш потужному тракторі (машину 4,5 м. потрібно агрегатувати з трактором 200к.с.)

Мульчувачі з вертикальною віссю – найбільш розповсюджені машини для подрібнення пожнивних решток на великих площах в надважких умовах експлуатації (висока вологість, сніг, велика маса решток). Дані машини на українському ринку представлені такими торговими марками – Schulte, Strom, Spearhead, Great Plains, Quivogne.
До переваг даних машин відноситься:
— висока продуктивність,
-низькі експлуатаційні витрати;
-великий строк експлуатації;
-високий ступінь подрібнення пожнивних решток.
Найрозповсюдженішим на українському ринку брендом серед мульчувачів з вертикальною віссю є SCHULTE.schulte-logo
Канадська компанія Schulte Industries Ltd. є світовим лідером з виробництва подрібнювачів, каменеприбиральної і снігоприбиральної техніки
Schulte Industries Ltd. виробляє подрібнювачі шириною від 1,8 м до найбільшого в світі шириною 12,8 м.
Причіпні ротаційні косарки-подрібнювачі пожнивних решток Schulte призначені для скошування і подрібнення будь-якого виду рослинності від невеликих чагарників і дерев до стерні кукурудзи, соняшнику, ріпаку, пшениці. Вони можуть використовуватися для подрібнення сидеральних культур-бобових (горох, квасоля, соя); трави (вика, люцерна і конюшина), які в свою чергу є органічним добривом багатим на азот.
Конкурентною перевагою косарок Schulte є вільно закріплені подвійні ножі на роторі і жорстко фіксовані протиріжучи ножі.

Привід на ротори здійснюється через систему карданних валів і редукторів.1

Подвійний захист карданних валів і редукторів фрикційними муфтами і зрізними болтами на нерухомих ножах.
Переваги подрібнювачів Schulte:
— Завдяки дефлекторам досягається максимальна рівномірність розподілу мульчі по поверхні поля.
— Унікальна 2-роторна конструкція крила знижує навантаження на робочі органи.
— Куполоподібний корпус забезпечує міцність і довговічність, одночасно знижуючи ризик возгорання рослинних решток і знижує корозію.
— Подвійний захист карданних валів і редукторів — фрикційні муфти і зрізні болти на нерухомих ножах.
— Мінімальна ширина транспортування — 2,5-3,0 м.
— Застосування технології «фіксованих ножів» дозволяє більш якісно зрізати, подрібнювати, і розподіляти подрібнену масу по всій ширині захвату.
— Унікальне компонування карданної передачі Schulte (Шульте) дозволяє забезпечити незалежний захист зчеплення кожного ротора.
— Опорні регульовані колеса дозволяють проводити роботи на рельєфному грунті, копіюючи нерівності (фото).
— Можливість агрегатувати з тракторами меньшої потужності (подрібнювач Schulte FX-315 (4,5м) – трактор 100-120 к.с.)
— Подовжений срок використання робочих органів (ножі — ковані) — Schulte FX-315 (4,5м) – 800 га (соняшник, кукурудза)fx-318

Виходячи із вище приведеного аналізу, можна зробити висновки, що для українського сільськогосподарського виробника подрібнення пожнивних решток є необхідним та економічно обгрунтованим в умовах зростаючої конкуренції та нових загроз у вигляді шкідників та хвороб.